Zacke – En förlorad generation

12 februari, 2009 at 1:54 e m

Om du missade Zacke senaste han figurerade här på meadowmusic så missade du verkligen något! Med en röst lika karaktäristisk och unik som Louis Armstrong och ett uttryck som ingen annan svensk höjer Zacke nivån ännu ett snäpp på svensk hiphop. Precis som Snook gjorde med albumet ”ÄR”.

I Förlorad Generation höjer Zacke ett varningens finger åt sin generation 80-talisterna och dess skapare. På ett mycket välproducerat (Kihlen-)beat skulle jag vilja säga att Zacke presenterar sina kvalitetér på bästa sätt. Man på ett sätt slipper bli imponerad av ett oändligt tåg av flerstaviga rim utan blir istället eftertänksam när man hör:

”Media, politiker, dom spekulerar. Inget jobb vi flyr plugg för på lånen kan man ju nästan leva. Låt oss bli akademiker i denna hårda tid. Men att utbildning ger jobb per automatik, den tiden är förbi”

Zacke säger själv att han inspireras av artister som Allan Edwall, Ola Magnell och Cornelis Vreeswijk. Och även om han i samma mening säger sig, givetvis, lyssna mycket på den egna genren så märks det att inspiration hämtas utanför det hårdkokta hiphopägget. Pianoslingan, instrumenten, ja hela arrangemanget får mina tankar att uppleva något helt annat än traditionell hiphop. Något som bidrar till detta är att just instrumenten är spelade och inte elektroniskt skapade, vilket ger en extra dimension till helheten Zacke. Detta blandat med in och åsikter som:

”Jag tror och hoppas att min generation har en positiv syn på samhället. Vi är samhället. Däremot skulle jag vilja att vi alla, även min generation, blir mer insatta och intresserade av vad som händer omkring oss. Att vi tänker på våra egna ageranden och även ”överhetens”. Är vi inte medvetna så är vi faktiskt förlorade på ett visst sätt.”

Faktum är att jag i skrivande stund funderar över att glida lite plugg till hösten. Och kanske är det just så. Att Zacke trycker på rätt knappar, på oss, i tiden, rent musikaliskt och så vidare. Att han knådat och knåpat sedan 2004 då han senast skådats. Att kitteln länge fått koka långt upp i norr för starta en ”Revolushooon…”

Mer av och om Zacke finner du bl.a på Whoa, Hemsidan, och hans myspace.

Zacke feat. Kihlen – Förlorad generation

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •