Popular Tags:

Ann Rosén och Stockholms Saxofonkvartett – ”Bredvid”

29 september, 2016 at 5:34 e m

Musik för flera som inte spelar tillsammans, men ändå samtidigt? Det kan väl inte va nåt? Men det är det faktiskt! Ann Roséns och Stockholms Saxofonkvartetts musik på albumet ”Bredvid” liksom leks fram och är som en mix av alarmsignaler, brus, osammanhängande toner, brus och tystnader. Det blir både meditativt och störande på samma gång, några spår är som en slags berättelse där något mystiskt pågår i förgrunden medan man anar något annat förebådande längre bak. Det är intressant och spännande, ibland för det tankarna till dataspel, men också förstås till skräckfilm. För det mesta är det dock musik som lever av sig självt.
Verken är en blandning av duos (där båda stämmorna liksom pågår parallellt), en kvartett (på samma sätt) och ett solo för Ann Rosén på knämudd-instrument (Bredvid A).
Tekniskt är det kul att veta att instrumenten är hemmabyggda synthar som drivs med hjälp av saxofonernas uppmickade signal.

Ann Rosén har arbetat i många år med olika typer av ljudkonst och musik, och är kanske mest känd för sina verk med kombinationen av tyg och elektronik. Hon har skrivit musiken som numera smått legendariska Stockholms Saxofonkvartett framför med den äran.

Bredvid på Soundcloud | Schhh (skivbolaget) | Ann Roséns hemsida - på Spotifypå Apple Music | Stockholms Saxofonkvartetts hemsida

Bredvid A

Bredvid

  • Share on Tumblr

Les Gordons – ”Need to Feel”

21 september, 2016 at 4:53 e m

Les Gordons

Örebrobandet Les Gordons är inne i en spännande period. Efter att ha tävlat i finalen i Svensktoppen nästa i augusti valde en jury ut dem bland finalisterna till att få tävla i Melodifestivalen nästa år. Och självklart tackade de inte nej till att få spela inför största möjliga svenska publik.

Annars är de knappast det typiska Mellobandet, även om de har ett bra sinne för catchiga låtar. De blandar friskt bland influenserna och kan blanda in 60-talsinspirerad garagepop likaväl som funkig dansrock med smak av 80-talet i sin energifyllda indie. I somras släppte den här videon med titellåten, ”Need to Feel” från sin senaste EP från i våras. Du hör också ett annat spår från plattan här nedan i ”Walking On”.

Les Gordons på Facebookpå Spotifypå Apple Music

  • Share on Tumblr

Liljor – ”Grändens skymning”

20 september, 2016 at 5:30 e m

Liljor

En finsk tangolegend och några av de mest spännande svenska indieartisterna, det låter från början som en ganska osannolik kombination. Det hela startade förra året då den finske artisten och låtskrivaren Pentti Viherluoto skulle fyllt 100 år. Hans barnbarn Tatu Metsätähti fick en idé om att spela in Penttis sånger i moderna versioner och då det dessutom visade sig att många låtar sedan tidigare redan hade svenska texter (översatta av skådespelaren Thure Wahlroos) tog han kontakt med vännen, producenten och artisten Henrik von Euler. Han nappade på idén och tillsammans med Billie Lindahl (Promise and the Monster), Rickard Jäverling och Pelle Lindroth (Parken) började han spela in. En låt blev till flera och växte till ett album som fick namnet ”Skymningsland”, vilket ska släppas nu i november.

Låten ”Grändens skymning” är en aptitretare som ger mersmak. Det är en låt där de båda världarna smälter samman med syntar och tremologitarr som sveper in oss i ett kargt, finskt vemod, en trummaskin som ekar av de sista takterna från den gamla dansbanan och en drömsk, längtansfull sång som mynnar ut i en varm duett. Lyssna själv här nedan.
Jag ska lägga till också att den finska originaltexten, både till den här låten och till de andra på albumet, skrevs av Penttis bror Aimo.

  • Share on Tumblr

David Josephson – ”Fakk dom”

13 september, 2016 at 6:33 e m

David Josephson

David Josephson är tillbaka med en ny singel ”Fakk dom”. Han har tidigare besökt oss här på bloggen några gånger i samband med sitt förra album ”Drömmaskinen” 2014, en platta jag rekommenderar om du gillar den här låten. Han skriver att ”Fakk dom” är ”en låt om att bli förvägrad den mänskliga rättigheten att få vara rockstjärna. Och visst har låten potential att bli det givna svaret när man konfronterar andra med vad som anses vara alltför högtflygande planer. Och vem är jag att stå ivägen för David, här är ”Fakk dom”:

David Josephson på Facebook - på Spotify - på Apple Music

  • Share on Tumblr

Rebecka Bodén – ”Deeper Than the Sea” EP

13 september, 2016 at 3:11 e m

Rebecka Bodén

För nån vecka sen släppte Rebecka Bodén sin debut-EP ”Deeper Than the Sea”. Det är 5 låtar där hon och Gustav Rådström har fångat det sena 60-talet/tidiga 70-talet i både sound och känsla. Françiose Hardy, The Carpenters och stundom en ung Joni Mitchell kommer fram i sinnet när jag lyssnar på de här oemotståndligt charmiga melodierna som Rebecka bär fram på ett så fullständigt självklart, bekymmerslöst sätt. Det är fem starka låtar här, men speciellt sticker den somriga poppärlan ”Summertime Mistake” och den skirt vackra balladen ”Deeper Than the Sea” ut.

Rebecka Bodén på Facebookpå Spotifypå Apple Music

  • Share on Tumblr

free tracking