Popular Tags:

Ny musik med Albert, Audio Fauna, The Mary Onettes och No Coda

17 april, 2014 at 4:01 e m
Albert

Albert

Albert – ”Albert” – album

När jag lyssnar på Malmöbandet Alberts debut-album är det svårt att tänka sig att bandet bara har funnits nåt år, än mindre att de spelade in allt på fyra dagar. Det känns så välproducerat, genomtänkt och med ett så moget sound och bra låtar att jag annars skulle gissat att det var ett band som hade några album bakom sig och som har hittat hem till precis hur de ska låta och uttrycka sig. Nu vet jag dock att några av dem har spelat tillsammans längre än så, bla då i bandet Since Our First Guitar som jag har skrivit om tidigare. Det är icke desto mindre en ruggigt bra platta, indierock, en avslappnad sådan lite i utkanterna av det som The National håller på med. Här är några låtar:

Audio Fauna

Johanna Kalén och Mari Kronlund bildar Audio Fauna, en duo de startade förra sommaren. Två spår har de ute nu, två riktigt bra låtar med folkinspirerad pop med en skön laddning i som liksom smyger sig på mig.

The Mary Onettes – ”Naive Dream”

För en dryg vecka sedan släppte The Mary Onettes sitt nya album ”Portico” och passade samtidigt på att släppa musikvideon till låten ”Naive Dream” från plattan. Det är bara att konstatera att bandet har haft ett fantastiskt bra musikår med två släppta album och högar med bra låtar. Bara att luta sig tillbaka, drömma sig bort och njuta.

No Coda – ”Heretic”

No Coda fortsätter raden med bra singlar, här med den nya ”Heretic”:

Share Button

Nya singlar från Tired Tape Machine, Pizzaboys, Felix Wickman och Solen

16 april, 2014 at 2:33 e m
Felix Wickman

Felix Wickman

Tired Tape Machine – ”Sisyphus”

Petter Lindhagen och hans Tired Tape Machine är på gång med sitt tredje album, ”Not Here”. ”Sisyphus” heter det första smakprovet, som du kan lyssna på i två versioner här nedan.

Pizzaboys – ”day”

Frederick från electronica-duon Sameblod har ett soloprojekt igång också som han kallar för Pizzaboys. ”day” heter det första alstret, en helt instrumental historia, indiepoppig, men som också ger mig vibbar av åttiotals-new wave.

Felix Wickman – ”I Recommend Swimming”

Felix Wickman släpper sitt tredje album, ”I recommend swimming”, den 15:e maj. Singeln ”Grown Ups/Ballerina” är en inblick i hur albumet låter med Felix sköra röst i detta speciella sound som känns halv om halvt live och med en skimrande patina över sig. Bra låt och ett minst lika bra album.

Solen – ”Förlorare”

Gävlebandet Solen kom ut med singeln ”Förlorare” för en vecka sedan.  Det är pop med ett härligt rått sound och tankarna går lite till Hurula också, en artist som de ska agera förband till i Stockholm den 25:e april och i Göteborg den 9:e maj.Nye

Share Button

Från folkpop till electropop med The Red & Hidden Language, Sequoia, Sveket och Wilderness

15 april, 2014 at 3:02 e m
Sveket

Sveket

The Red & Hidden Language

Trion Pelle Ljungberg, Teddy Skoglund och Lars Jönsson bildar kärnan i folk-psykadeliabandet The Red & Hidden Language.  De släppte debutalbumet förra året med låtar som för tankarna till Nick Drake, Devendra Banhart och CSN&Y. Här är två låtar:

Sequoia

Här är ett par låtar från ett band/projekt som kallar sig för Sequoia. Riktigt bra låtar med skön falsettsång, ganska varierande men med en grund i folkinspirerad pop. Vill du höra fler låtar så finns det på deras Soundcloud-sida, då de inte har kommit ut med något ännu via Spotify och de andra tjänsterna. Här är ett par låtar:

Sveket – ”Hollywoodslut”

Duon Sveket kommer ut med en ny singel ”Hollywoodslut” nästa vecka och överraskar samtidigt genom ett electropoppigt arrangemang, en bra bit från de tidigare mer traditionellt ljudande singlarna. Den melodramatiska retro-schlagerkänslan i sång och melodi har de dock kvar, vilket blir till en intressant kombination. Låten är ett första smakprov på det kommand debutalbumet  ”Une vie à vivre”.

Wilderness – ”Hold On”

Trion Wilderness följer upp sin debutsingel från förra året med den nya låten ”Hold On”. Riktigt bra drömsk electropop där de även denna gång får hjälp av Sabina Wärme. Singeln åtföljs av en snygg musikvideo, som du kan se här nedan.

Share Button

Från drömpop till rock med Dream Lake, Leppen, The Gloria Story och The Shy Lips

14 april, 2014 at 3:48 e m
The Shy Lips

The Shy Lips

Dream Lake

Dreamlake är en duo från Stockholm som består av Isabella Swärdstam och Niklas Willar Lidholm. I höstas kom de ut med sin debut-EP med fem låtar och för ett par veckor sedan släppte de videon till ”In The Lights” från samma EP. Drömpop kallar de sin musik för, en beskrivning som passar väl till deras melodiskt vackra, stort ljudande och mjuka pop-låtar. Här är ett par låtar från EP:n, ovan nämnda video samt en ny discoinfluerad remix av låten ”Try” signerad Ludvig Thunberg.

Leppen – ”Iställetförattprata”

För ett par veckor sedan skrev jag om Leppens singel ”Sova”. Idag släpper han en låt till från den kommande EP:n ”Iställetförattprata” (28:e april), nämligen titellåten. Det finns en video till ”Sova” också, som jag missade förra gången.

The Gloria Story – ”Born to Lose” – video

Hårdrockbandet The Gloria Story släppte för några dagar sedan sin andra singel från förra årets album ”Born to Lose”. De väljer att presentera låten i denna snyggt klippta turnévideo.

The Shy Lips – ”She Was Born In Bahia”

Göteborgsbandet The Shy Lips, gör en välkommen comeback här i bloggen med nya singeln ”She Was Born In Bahia”. Jag har svårt att värja mig för detta, precis som med de låtar jag skrev om förra året. ”Indierock när den är som bäst” står det i utskicket, och jag är böjd att hålla med.

Share Button

Songs of Sam – ”Julia” – premiär

11 april, 2014 at 12:41 e m

Songs of Sam

Nu blir det förhandspremiär av en ny singel. Det är Songs of Sam som officiellt släpper låten ”Julia” den 13:e april. Bakom Songs of Sam hittar vi Samuel Heiligers, tidigare violinist i indiebandet Monde Yeux, och som har närt detta projekt ända sedan sin gymnasietid. Musiken har dock hittills endast visats upp i privata sammanhang, förutom då att man kan höra hans musik i den tyska independentfilmen ”You Never Know” av Vi-Dan Tran.
Här är ”Julia”, en varm och vacker akustisk kärleksförklaring i valstakt:

Share Button

Beatclash och Meadowmusic

10 april, 2014 at 4:04 e m

Beatclash.comNumera skriver jag även recensioner av musikvideos på Beatclash.com, en relativt ny musikvideotjänst. Jag fick en förfrågan för ett litet tag sedan om att det jag presenterar här på bloggen om svensk musik kan komplettera deras innehåll på ett bra sätt. Jag brukar vara mycket selektiv mot listsajter och dylikt, då många fokuserar alltför mycket på Topp 40 (average music for average people) och missar alla pärlor till låtar och videos som finns där ute.

Beatclash känns dock riktigt bra, med en bra bredd och möjligheter att upptäcka ny musik och bra musikvideor. Eftersom jag får in många bra videor som förtjänar att synas lite mer, så tackade jag ja och har påbörjat en egen liten spalt om dessa. Gillar du musikvideor så tycker jag definitivt du ska ta en titt på Beatclash.com.

Share Button

Electropop, indie, rock och bra videor från JumJum, Malin Kay, Teadoro och Heroic

9 april, 2014 at 3:29 e m
Heroic

Heroic

JumJum – ”Lillebror” – EP

Duon JumJum kom ut med sin debut-EP ”Lillebror” i december. Tidigare har jag skrivit om singeln ”Stannar du stannar jag”, men då under ett annat bandnamn. Stilen är synthpop, en ganska avskalad sådan med ett nostalgiskt, lite vemodigt uttryck. Det går inte att bortse från deras mycket välgjorda videor, videor som förstärker den här nostalgiska känslan med miljöer och scener man som svensk kan känna igen sig i. De har gjort tre stycken hittills och här nedan är den gripande men ljusa videon till Lillebror.

Malin Kay – ”End of Story”

Här är ytterligare en debutrelease. Det är Malin Kay från Umeå som presenterar sig med denna pop-singel, ”End of Story”:

Teadoro – ”Nightsky – Septembersolen”

Teadoro heter ett band som kom ut med sin första singel idag. Det kan kanske kännas lite udda med en vårsingel som besjunger Septembersolen, men musiken känns snarare vårsolig och andas en del Ted Gärdestad, när han var på glatt humör.

Heroic – ”Voltaire” – video

Idag släppte rockbandet Heroic en video till låten ”Voltaire”, den ena av två nya singlar som släpptes i fredags. Det här är också en riktigt välgjord video, smått skrämmande med sångaren Oscar Bätz som tampas med sina demoner.

Share Button

Borlänge-pop, doom-folk och kinesisk postrock från Billy the Zombie Kid, Marigold, Sisilisko och Lerin/Hystad

8 april, 2014 at 5:57 e m
Marigold

Marigold

Billy the Zombie Kid – ”The Blessing and the Curse” – EP

Billy The Zombie Kid är ett Borlängeband som kom ut med sitt debutalbum ”The Blessing and the Curse” för ett par månader sedan. Den innehåller fem låtar med en melodiös alternativ pop/rock med en hel del electronica i sig, ja det känns lite åt The Killers-hållet. Här är titelspåret ”The Blessing and the Curse”:

Marigold – ”Allt kommer bli bra”

Från Borlänge kommer också nästa band, Marigold. För en månad sedan släpptes singeln ”Allt kommer bli bra” och i höstas den utmärkta EP:n ”Och så kom regnet”. Även här finns det ett släktskap med The Killers, men då mer åt synthpop-hållet, där en melankolisk, smått 80-talsaktig stämning sveper in i rummet. Här är senaste singeln tillsammans med ”City Farewell” från senaste EP:n:

Sisilisko – ”Waldeinsamkeit” – EP

Duon Sisilisko, Albin Boman och Peter Engqvist, skrev jag om i höstas. Nu är de tillbaka med EP:n ”Waldeinsamkeit”, en EP där de med sin doom-folkmusik har gått än längre in i den mörka skogen för att utforska dess mystik, väsen och mörker.

På Waldeinsamkeit vill Sisilisko utforska dessa skogar och belysa det paradoxala i att vi vänder bort ansiktet när vi ställs inför det som skrämmer oss och det som är okänt för oss, när vi i själva verket borde ta det till oss. Se rakt in i mörkrets öga, och vistas i skogarna, för att det i sig är stärkande och berikande för oss att möta våra rädslor.

Lerin/Hystad – ”Mount Buzhou” – album

Den 25:e april släpper den svensk-norska duon Simon Torssell Lerin och Bettina Hvidevold Hystad sitt debutalbum ”Mount Buzhou”. Albumtiteln är namnet på ett berg från kinesisk mytologi, ett berg som sades vara himlens stöttepelare.

Den kinesiska traditionen går även igen i själva musiken. Under 2010 reste duon till Kunming i sydvästra Kina, där över 1000 musiker möttes varje dag för att spela traditionell kinesisk musik tillsammans. Under två månader spelade de in denna musik, och har sedan förenat dessa inspelningar med sin instrumentala musik som andas postrock och progressiv rock, vilket landar i en mycket speciell stämning. Här är en av de sex låtarna:

Läs en intervju med Lerin/Hystad på Alltformusik.se

Share Button

Indie, pop och jazz från Sigrin, Obsi och I Am Super Ape

7 april, 2014 at 5:54 e m
I Am Super Ape

I Am Super Ape

Sigrin – ”Million Dots” – album

Sigrin är Anna Hanssons soloprojekt och debutalbumet ”Million Dots” släpptes nyligen. Det är är ett album som rör sig nånstans mellan Americana-influerad singersongwriter-pop och indiepop, fullt med vackra melodier och en fin värme. Det är väl varierat både i arrangemangen och stämningen där hon balanserar mellan ljus och mörker. Mycket lyssningsvärt och en imponerande debut. Här är två låtar:

Obsi – ”She Turns Around”

Obsi är ett nytt band från Göteborg med medlemmar från Lo Fi Funk, Augustifamiljen, Lucknow Pact och Fibes Oh Fibes. ”She Turns Around” heter deras debutsingel, en låt som doftar en hel del bossa-jazz och en lite indie. Här är den i en video med material från Jiří Trnkas ”Ruka” och Eartha Kitts video för den turkiska folksången ”Uska Dara”.

I Am Super Ape – ”Animals”

Det var ett par år sedan jag skrev om I Am Super Ape från Malmö. Här är de iaf med denna nya färgsprakande singel och video, ”Animals”. Videon är gjord av Jakob Skote.

Share Button

Spellistor för mars

4 april, 2014 at 11:25 f m

Nu finns spellistor ute på Spotify, Wimp och Rara för musiken jag presenterade under mars. Här är listorna:

Meadowmusic, mars 2014 – Spotify

Meadowmusic, mars 2014 – Wimp

Meadowmusic, mars 2014 – Rara (spellistan återfinns här bland Raras rekommendationer ”De bästa spellistorna”)

Share Button

free tracking