Popular Tags:

Höstlig nystart med fantastisk musik från Dödens Dal, Grapell, Alexandria, Luha och Noras Falcon

29 augusti, 2014 at 3:43 e m
Grapell

Grapell

Long time no see. Det har gått nästan en och en halv månad sedan jag gjorde ett inlägg och då jag har varit ute och åkt bil långa sträckor ute i Europa utan uppkoppling, så har jag dessutom inte lyssnat på någon musik under långa tider. Till slut fick jag sån abstinens att jag var tvungen att hitta en uppkoppling i Spanien, sätta mig ner med ett par hörlurar, ta fram en låtlista med ny musik och med slutna ögon vila i denna under några timmar. Förmodligen den absolut bästa lyssningen jag har haft i år. Jag behövde nog vila öronen ett tag, göra en omstart, för att få motivation och lust att ta mig an ännu en musiksäsong. Så, låt oss börja idag.

Dödens Dal och Peter Morén – ”Måste det vara så”

Jag berättade tidigare om duon Dödens Dals projekt med att bjuda in sångare till att sätta text på och framföra låtar från duon senaste platta. Först ut var Jenny Wilson med ”Under lager av is” och nu är det Peter Moréns (Peter, Björn & John) tur. Låten heter ”Måste det vara så?” vilken i orginal heter ”Över fältet, mot ljusen” och är ännu i en fullträff i detta spännande projekt.

Det är ovanligt att möta låtar på detta sätt, först i instrumentalversion, och sedan som någon annans tolkning textmässigt. Jag kan närmast jämföra det med att läsa en bok där man skapar sina egna bilder och utseenden på karaktärer och sedan tittar på en film där man brottas med att få ihop sin egen och regissörens tolkning. Ett sångspår kan naturligtvis förändra en låt till något helt annan, men vad som händer här är att både Jenny och Peter har följt med och fördjupat stämningen som fanns, men däremot lagt till nya bilder och platser som inte fanns för mig när jag lyssnade från början. En EP med fler låtar och artister släpps nästa månad, vilken jag ser fram emot att få utforska.

Grapell – ”Shaping My Love”

Här en färsk singelrelease från duon Grapell. ”Shaping My Love” är underbar, varm soulpop med en touch av åttiotalet. Låten kommer från EP:n ”Friends”, vilken släpps den 8:e oktober.

Alexandria – ”Laid Back Forever EP”

Alexandria är ett Stockholms-band jag skrev om förra året, då de hade skickat mig den replokalsinspelade låten ”Whatever”. Nu har de blivit med skivbolag och kom också ut med sin debut-EP ”Laid Back Forever EP” för en vecka sedan. Den tidigare låten ”Whatever” finns med tillsammans med tre andra låtar i ett sound som känns som en ganska sjuttiotalsinspirerad indiepop, lite åt psykadeliahållet, med distanserad sång och drömska harmonier. Det finns en röd tråd i soundet och harmonierna, men de varierar låtarnas rytm på ett spännande sätt, från det sköna soulhänget med handklapp i titellåten till det rakare rockiga beatet i ”Secret Beach” med sin hookiga gitarrslinga. Rolig och intressant debut. Här är ”Another Station” från plattan samt videon till ”Secret Beach”.

Luha – ”Heart”

Luha heter en svensk-filippinsk artist som nyligen släppte sin andra singel ”Heart”. Det är en ljus och fin pop-låt med en percussiontung refräng som får mig att tänka på Iida. Sjungen med en vacker, skir röst som påminner mig om Frida Sundemo.

Noras Falcon – ”Sing It Out Loud” – video

Förra året debuterade Noras Falcon, eller Elin Rosenberg som hon heter, med EP:n ”The Spark”. Jag hade med en av låtarna från plattan, duetten med Staphan O’Bell ”Kiss the Night”, på min årsbästalista 2013, men det skulle lika gärna kunnat vara denna låt ”Sing It Out Loud”. Jag får dock anledning att spela den igen här då hon i dagarna kom ut med denna video till låten. http://youtu.be/UMseeH-pbKk

  • Share on Tumblr

Rockfest i Malmö

11 juli, 2014 at 4:21 e m

Rock på KB i Malmö

Den 19:e juli bjuder Dead End Records in till rockfest på KB i Malmö. De vill öppna upp Malmöbornas ögon för nya rockband i en tid när de redan etablerade akterna får de flesta bokningarna och gör det svårt för band som ännu inte tagit klivet upp på den högsta piedestalen. Det blir ofta en hönan-och-ägget-situation i form av: ingen fanbase – inget gig, inget gig – ingen fanbase.

Dead End Records tar då ett eget initiativ för att pusha fram fyra riktigt bra rockband som förtjänar en större publik. Kommer du mellan kl 19 och 20 så är det dessutom fri entre, därefter endast 50 kr.

De fyra banden Demotional, Carubine, Deceptic och Supralunar spänner över ett brett spektra av rock och metal:

Demotional står för en melodisk metal med energi så det räcker och blir över. Debutplattan ”State: In Denial” kom ut förra året och här är senaste singeln ”Illusions” från i våras.

Carubine är en trio som blandar influenser från 70-talshårdrocken med alternativrock och grunge till en egen brygd och ett grymt sväng. Här är två av de hittills släppta singlarna.

Supralunar har jag skrivit förut om och här handlar det också en del om influenser från sjuttiotalet och 90-talsrock, men då med mer fokus på det melodiösa. ”People Like Us” här nedan är ett grymt bra exempel. Nytt album på gång till hösten.

Deceptic har jag bara en albumteaser från, men det låter riktigt intressant icke desto mindre. Progressiv metal med stora refränger är en beskrivning på plattan som ska komma ut i slutet av augusti.

  • Share on Tumblr

Spellistor för juni – Spotify, Wimp och Rara

11 juli, 2014 at 2:39 e m

Det går lite långsammare nu under sommaren, som du kanske har märkt. Även en musikbloggare måste ha lite semester och under den kommande månaden så blir det bara några sporadiska inlägg här.

Dock finns det nya spellistor ute på Spotify, Wimp och Rara för musiken jag presenterade under juni månad. Här är listorna:

Meadowmusic, juni 2014 – Spotify

Meadowmusic, juni 2014 – Wimp

Meadowmusic, juni 2014 – Rara (spellistan återfinns här bland Raras rekommendationer ”De bästa spellistorna”)

  • Share on Tumblr

Nya popsinglar från Nova Becc, Luna Green, LCTRISC, Flod och CMBSTN

25 juni, 2014 at 3:22 e m
LCTRISC

LCTRISC

Nova Becc – ”Faller ner”

Rebecca Petersson har arbetat i ett antal år som sångerska och låtskrivare, men det är först nu som hon debuterar som soloartist. Hon gör det under artistnamnet Nova Becc med den nya singeln ”Faller ner”, en catchy pop-låt där framför allt hennes sång fångar mig; hon vet precis vad hon pysslar med och påminner lite i rösten om en ung Marie Fredriksson.

Luna Green – ”Black Magic”

Luna Green släpper en ny singel från senaste plattan ”Swedish Strawberries”. Den 70-talspop-doftande låten ”Black Magic” är skriven tillsammans med Niklas Frisk, som också medverkar på låten.

LCTRISC – ”The Fire In the Distant Future”

Här är en ny visuellt färgssprakande musikvideo från LCTRISC, ”The Fire In the Distant Future”. Duon har här samarbetat med body art-konstnären Vilija Vitkuté som med sin målning har tolkat texten. Mycket vacker förening av konst, musik, dans och film.
Låten kommer från LCTRISCs debutalbum med samma namn, ett riktigt bra album som jag dock inte hunnit skriva om än.

Flod – ”Sjung min sång”

Här är debutsingeln och en musikvideo från bandet Flod. ”Sjung min sång” heter den och inleder med hårdrocksriff som glider över till något som känns som 70-talsinspirerad storslagen pop. Sångaren heter Christian Dohber, som du tidigare har kunnat höra i bandet Moses.

CMBSTN – ”C’mon Get Up (Happiness)”/”One of Us”

Här är två nya singlar med CMBSTN, ”C’mon Get Up (Happiness)” och ”One of Us”, samt den utlovade andra delen i deras musikvideodiptyk som startade med ”My Friend”. Det är ett ambitiöst band som vill mycket med sin storlagna pop, och fortsätter de såhär, så kommer de också att få det.

  • Share on Tumblr

Catching up – Hårdrock och metal från Transubstans Records

23 juni, 2014 at 5:16 e m
Old Man's Will

Old Man’s Will

Transubstans Records har samlat ett bra gäng av landets intressantaste hårdrock- och metalband. Efter att ha gått igenom och lyssnat på albumreleaserna sen ca ett år tillbaka så är det en imponerande samling plattor där du hittar allt från 70-talsinspirerad hårdrock till doom metal. Här nedan är ett urval med bra låtar från tillika bra album. Klicka på rubrikerna för att komma till bandsidorna om du vill höra mer av dem.

Thalamus – ”Soul” – album

Generous Maria – ”III” – album

Syron Vanes – ”Evil Redux” – album

Small Jackets – ”IV” – album

Oblivious – ”Creating Meaning” – album

Dynamite – ”Lock ‘N Load” – album

Magnolia – ”Tänk själv” – album

Nymf – ”From The Dark” – album

Old Man’s Will – ”Old Man’s Will” – album

Abramis Brama – ”Enkel Biljett” – album

Three Seasons – ”Grow” – album

Qoph – ”Glancing Madly Backwards” – album

Manny Ribera – ”Manny Ribera” – album

Chuck Norris Experiment – ”Right Between The Eyes” – album

  • Share on Tumblr

free tracking