Fredrik Hagstedt/Duo Gelland – ”Sinfonia per due violini”

7 juli, 2016 at 4:13 e m

Musik för två violiner. Fredrik Hagstedts ”Sinfonia per due violini” är ett monumentalverk på 44 minuter skrivet direkt till de två violinisterna i Duo Gelland (musikerna är egentligen värda mycket mer uppmärksamhet än så här), tänkt att spelas i ett sträck. Det är musik som pockar på uppmärksamhet, utan att vara påträngande, det rör sig mellan ett romantisk-expressionistiskt uttryck och något som jag uppfattar som folkmusikdrag. Det imponerande och storslaget, men också helt klart musik man vill lyssna på.

”Sinfonia…” har också gjorts i kombination med andra konstnärliga uttryckssätt, vilket inte är så konstigt eftersom det skrevs baserat på ett filmmanus av Johannes Nyholm. Du får smakprov på det i filmen nedan som är gjord av Keyvan Haghighi.

Duo Gelland och Fredrik Hagstedt har samarbetat flera gånger i olika projekt, men Sinfonian är ett av de mer omfattande.

Fredrik Hagstedts hemsida – Duo Gellands hemsida – på Facebook

Sinfonia per due violini på CD på Spotify – på Apple Music

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •