I elektroniska rymder med Eko, SQRD, Saliko och Genius

17 december, 2015 at 7:06 e m

Eko

Eko – ”Ekonomusik” EP

De två Stockholmsmusikerna Gustaf Nygren (Trädet, Sounds of Nonno) och Oscar Björk (Velu Leka) har skapat ett nytt projekt tillsammans som de kallar för Eko. Förra månaden kom de ut med debut-EP:n ”Ekonomusik”, en EP som de beskriver som ”en tredelad ambient halvtimme med hopp om större skogar och färre gränser.” Och hoppet lever i allra högsta grad i den här vackra och ljusa musiken, som skimrar av mötet mellan elektroniska fantasifulla rymder och elgitarrer i olika former. Det finns en naturlyrisk känsla i musiken som påminner mig om en del av Björn J:son Lindhs plattor, i storslagenheten och stråket av nordiskt vemod. Lyssna här på ett av de tre spåren.

Eko på Facebook – på Soundcloud

 

SQRD – ”Keep Saying” EP

SQRD är en Uppsalaartist som flyttade till Berlin för att satsa på musiken. Och med sin spännande debut-EP ”Keep Saying” passar han in perfekt i stadens kreativa electronica-scen. Det här känns eget och spännande där han både känns experimentell och hypnotiskt catchig. Här är titelspåret från plattan.

SQRD på Facebookpå Spotifypå Apple Music

 

Saliko – ”I Laid Myself Down Like a Temple Ruin”

Bakom artistnamnet Saliko hittar vi Emanuel Tägel, en artist som tidigare har varit medlem i olika band, men som för två och ett halvt år sedan bestämde sig för att gå sin egen väg. Albumet ”I Laid Myself Down Like a Temple Ruin” är debuten som kom ut i söndags. Han berättar att han med låtarna har velat uttrycka sin musikaliska identitet, sig själv, utifrån allt det som har inspirerat honom under åren. Att ta in allt från black metal till kyrkomusik och datorspel och försöka hitta fram till något där allt detta möts. Det blir en fascinerande resa som omöjligen låter sig genrebestämmas och där han tar hjälp av en analog synt, akustiska instrument, diverse percussion, samplade ljud från naturen, trummaskiner och sång. Han trotsar gängse låtstrukturer och rör sig någonstans mellan konstmusik och pop där jag kan höra stämningar från kyrkomusik, uråldrig folkmusik, 80-tals-new wave och minimalism. Här är ett par smakprov.

Saliko på Facebookpå Spotify Musicpå Apple Music

 

 

Genius – ”Floating On Air (Tribute To Etienne Cap)”

Det franska electronica-projektet Genius har en serie låtar de kallar för ”Point of View” där de hyllar alla genier som har inspirerat dem. De har tidigare släppt bearbetningar av låtar från artister som Roy Ayers, Dusty Springfield och Herbie Hancock. Här är den senaste installationen med den relativt okände Etienne Petrus V. Cap i centrum. Etienne Cap var en belgisk soul- och funkmusiker, framför allt med trumpeten i högst hugg och som spelade med bland annat Max Greger orchestra och James Last.

Genius på Facebookpå Soundcloud

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •