The Leather Nun – ”Whatever”

16 april, 2015 at 4:59 e m

The Leather Nun

Imorgon släpper The Leather Nun det utlovade albumet ”Whatever”, den första plattan på 24 år. På 80-talet var bandet bland det coolaste som man kunde se på en musikscen, där de stod för en mörkt pumpande, punkinspirerad rock, i alla fall som jag kommer ihåg dem. Den första singeln ”Just Like a Dream” för ett par månader sedan var riktigt bra, och innehöll både tung rock och lite mer drömska partier och stråkar, så jag var mycket nyfiken på vilken väg plattan skulle ta.

”Whatever” drar dock igång med blytung, rå rock’n’roll, gitarrmattor och en mörk stämning och jag kan konstatera att Jonas Almqvist och kompani inte tänker komprissa en sekund.  Olika referenser fladdrar förbi i tankarna när låtarna drar åt lite olika håll, som en viss anda av både Tom Waits och New Orleans i ”Red Hot Gwen”, David Bowies ”Beauty and the Beast”-platta i ”Outside My Window” och Lou Reeds sjuttiotals-rock i tex ”Star”. Allt sammankokt med postpunkvibbar och hård, mörk, ruffig rock. Favoritlåten blir nog ändå det femte spåret ”Godtherapy”, som lyckas trigga igång tempot ytterligare och bjuder på det roligaste arret på plattan och hårdrockskänsla. De tre sista låtarna blir lite lugnare från den Lou Reed-doftande ”For the Love of Your Eyes” till den vackra men oroväckande ”Another Rainy Day” till den avslutande ”Candyass” som knyter ihop plattan med en avslutande gitarrexplosion.

En mycket bra platta som kommer vid ett lämpligt tillfälle i en tid när intresset för mörk rock, postpunk, noiserock har börjat sjuda ordentligt. Enligt Jonas Almqvist så är detta ingen engångsgrej utan spelningar väntar framöver och en ny platta har redan börjat planeras. Och ja, jag vill gärna höra mer. Här är ”Outside My Window”:

The Leather Nun på Facebook – på Spotify – på Wimp

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •