Max Lilja – ”Morphosis”

18 mars, 2015 at 2:20 e m

Max Lilja

Max Lilja är en finsk cellist som kanske är mest känd som en av originalmedlemmarna i cellometal-bandet Apocalyptica. Han har också varit medlem i thrashmetal-bandet Hevein och är sedan 2007 med i Tarja Turunens (Nightwish) soloband. 2013 kom hans första soloalbum ut, ”Plays Electronica By One Cello”, och nästa månad den 10:e April kommer det nya albumet ”Morphosis” ut.

All musik på ”Morphosis” är skriven på cello och du inser när du lyssnar hur mycket han tänjer på gränserna för hur en cello kan låta mot bakgrunden av att alla stämmor i arrangemangen kommer från hans cello. Själv är jag såld redan från första spåret när jag lyssnar på den mäktiga ”Revelations” där hans metalförflutna gör sig påmint med en distad, pumpande, mörk stämma som ligger under ett filmiskt ljudlandskap av skrikande, oroväckande ljudvindar såväl som vackra klassiska cellotoner. Den efterföljande ”Silent Highway” tar en annan riktning där en vacker, ljus cellomelodi ackompanjeras av electronica-ljudande klocktickande rytmer. Och så fortsätter det ytterligare sju spår med fascinerande exkursioner i gränslandet där olika genres möts och morfas samman, anförda av vackra melodier. Lyssna på de två inledande låtarna här nedan. Det finns också en video till ”Revelations”, skapad av Janne Laiho:

Max Liljas hemsidapå Facebookpå Spotifypå Wimp

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •