Sideburn – ”IV Monument”

1 november, 2013 at 5:42 e m

Sideburn

Hårdrock/metalbandet Sideburn bildades 1997 och jag har suttit här och lyssnat på deras fjärde album ”IV Monument”. Ofta brukar de hänföras till stoner metal och doom metal, men då jag är rätt obevandrad i dessa nejder, framför allt i de sistnämnda, så hittar jag mina referenser på annat håll. Och det finns det gott om.

Framför allt känner jag de starka influenserna från Black Sabbath, inte bara för de tunga riffen utan också för det härliga retrosoundet med varmt crunchiga gitarrer som är en fröjd för örat. Det är fjärran från moderna överlastade loudnessoptimerade produktioner och har en självklar dynamik som ger dem gott om utrymme att briljera i. Det finns en stor spännvidd mellan låtarna, från den doomliknande begravningsprocessionen i ”The Last Day” till den Led Zeppelin-doftande balladen Silverwing till pur klassisk melodiös metal. Jani Katajas sång är lysande och ger mig bluesig känsla som påminner mig stundom om Ian Gillan och stundom om Glenn Hughes. Gitarrspelet är briljant och det är sällan jag hör ett så variationsrikt och fantasifullt spel på hårdrocksplattor, ibland med en del improvisationskänsla som knappast gör det mindre levande. Ja, kort och gott en grymt bra hårdrocksplatta.

Sideburn på Facebookpå Spotifypå Wimppå Rara

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •