Mats Almgren – ”Mats Almgren Sings Billy Eckstine” album

30 mars, 2016 at 5:19 e m

Mats Almgren

Till vardags kan vi höra Mats Almgrens djupa basstämma på operascenen, gärna när han är klädd i någon Wagnersk kostym. Här har han dock gett sig in i ett helt annat sammanhang genom att ta sig an ett antal jazzstandards, skrivna från 30-talet och framåt. På albumet får han också tillfälle att spela ihop med sina båda jazzmusicerande bröder, Owe och Björn Almgren, för första gången på 20år.

Kombinationen opera och jazz är knappast ny; George Gerschwin bevisade att det passade perfekt ihop i ”Porgy and Bess”. Ändå blir många skeptiska när operasångare ger sig in i jazz, pop eller rock, då en del har i minnet de mindre lyckade försök som både svenska och internationella stjärnor har gjort. Mats Almgren vet dock vad han pysslar med. Han valde att titta på croonern Billy Eckstines repertoar, en låtsamling som passar bra eftersom Eckstine också hade en mörk och kraftfull stämma, vilket gjorde att tonarterna låg perfekt för Almgren. Eckstine ansågs också ha vissa opera-tendenser i sin sång när det begav sig på 40-talet och framåt, och hade styrkan att höras över en orkester utan mikrofon, precis som en operasångare.

Almgren gör dock sin helt egna grej av detta. Han tar sig ut ur operans precision oerhört snyggt där han på ett alldeles självklart sätt glider över tonerna . Det är en skön känsla för materialet han visar upp med underbar dynamik i låtarna när han låter varje ord och mening få sin karaktär. Allra mest får han ut i de lugnaste låtarna tycker jag, som exempelvis i den inledande ”My Foolish Heart”, men det finns inga svaga spår här. Att han sedan backas upp av ett gäng skickliga jazzmusiker, som också får en del utrymme för sin coola, inspirerade jazz, gör inte saken sämre. Här hör vi bröderna Owe och Björn på bas respektive saxofon, samt Sven-Eric ”Svenna” Dahlberg på piano och Göran Kroon på trummor. Lyssna på tre spår från plattan:

Mats Almgren på Spotifypå Apple Music

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •