Julspecial 2015

18 december, 2015 at 4:31 e m
The Genuine Fakes

The Genuine Fakes

Dags för årets jullåtsinlägg. Här är en samling nya låtar där du kanske hittar någon som kan passa in i julspellistan som du plockar fram varje år. God jul!

Chirping – ”Love, For Every Christmas I Miss You More”

Senast vi hörde från Chirping var förra året med singeln ”Ambitions”. Glädjande nog har de spelat in en ny EP under höst, som de ska släppa i början av 2016. En jullåt bjuder de på också, och en riktigt trevlig sådan.

The Genuine Fakes – ”Frost”

Powerpop-bandet The Genuine Fakes har jag inte hört av på fyra år, sedan de släppte sin debutplatta ”The Striped Album”. Men nu är de alltså på gång med sitt andra album, och precis som föregående band värmer de upp oss med en julsingel. Första-sidan är en cover av en låt från ”Frozen” och b-sidan är en egen låt, som de släppte förra året på en välgörenhetsskiva.

Michael Fannon – ”Första julen utan dig”

Michael Fannon vann ”Svensktoppen nästa 2015” och han följer upp sin singelhit med en riktigt bra jullåt i form av ”Första julen utan dig”.

Sveket – ”Förra julen”

Sveket är ett annat projekt som gör lite comeback med en jullåt. Här med en riktigt bra version av ”Last Christmas”, en sönderspelad låt som jag tycker de gjuter nytt liv i. ”Förra julen” är också namnet på en EP som släpps samtidigt, och som innehåller två tidigare singlar samt en ny låt, utöver julcovern.

Nilla Nielsen – ”Hjärtats sång”

Nilla Nielsen har samarbetat med Lasse Lindbom på denna låt som de har skrivit tillsammans. Att Lasse har tidigare erfarenhet av jullåtar torde inte ha undgått någon, och även här är det fred som står i fokus.

Hobart W. Fink – ”White Christmas”

Och nu över till något helt annat. Nej, det är inte ”den” ”White Christmas”, utan en helt annan med Los Angeles-bandet Hobart W. Fink. Inte så mycket gullig julstämning kanske, utan mer en rå indiegrungig sådan. Låten är hämtad från deras EP ”Post Hummus”.

Sharon Jones & The Dap-Kings – ”White Christmas”

Och nu tar vi oss raskt vidare till just ”den” ”White Christmas”. Här i en 60-talsdoftande soultappning.

Bangalore – ”Stora stund”

Och så tar Bangalore ner oss på jorden och tvingar oss att sätta vårt julfrosseri i lite perspektiv. Här i en synthpoppig, lo-fi och väldigt catchig låt.

Square – ”Xmas is a bless (let’s talk about it)”

Och även Square har gjort en jullåt i år, som de beskriver som ”…ett försök att fånga julens hedonistiska grundvärderingar och handlar om att den mest ekologiska, ekonomiska, etiska och önskade lösningen är att ge bort sig själv som julklapp.” Och svänger gör det ordentligt om dem också, årets julsväng tycker jag.

Lady Low – ”Lonely Christmas”

Och från LA kommer Lady Low med ett lass med stråkar och sjunger om de ensamma på julen.

Femme – ”Santa (Be Good to Me)”

Brittiska Femme har gjort listans fräckaste jullåt. Låten är också del av ett välgörenhetsprojekt där alla intäkter går till CoppaFeel!, som handlar om Bröstcancer.

Red Sleeping Beauty ”Merry Christmas, Marie”

”Merry Christmas, Marie” var den första låten på 17 år från 90-talsbandet Red Sleeping Beauty. Det är också också den andra singeln från deras kommande album, vilket ska släppas om ungefär ett halvår.

Pär Edwardson – ”Let Me In For Christmas”

Jag avslutar julspecialen med en inte helt ny låt, men en personlig favorit som har etsat sig fast i sinnet från de senaste årens julspecialer. Pär Edwardson är dessutom aktuell med sin andra platta ”PearShaped”

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •