Vita Bergen – ”Disconnection”

30 oktober, 2015 at 6:00 e m

Vita Bergen

Förra året släppte Vita Bergen en debut-EP som gav dem en hel del välförtjänt uppmärksamhet. Tre av låtarna från den finns nu även med på deras första album ”Disconnection”, som kom ut för en vecka sedan. När de visade upp en av de nya låtarna i våras, ”Alexia” tyckte jag att det kändes som en lite ny riktning, mot det mörkare, råare. Vart de var på väg blir nu alldeles tydligt när de inleder plattan med den postpunkiga, dystopiska ”In the City”, en låt med en intensivt pumpande bas och grymma gitarrer där syntarna har fått en underordnad roll. De starka, tidigare låtarna ”Disconnection” och ””Curtains” bildar hitryggraden på albumet tillsammans med den nya ”Closer Away”, men hamnar nu i sitt rätta sammanhang där det känns som att de har tvättat bort det gulliga och ersatt det med en opolerad svärta. Med det sagt så finns det dock gott om sirlig skönhet i låtarna, i melodierna och i grandiosa ljudlandskap, som stundom närmar sig det bombastiska. En riktig bra och varierad platta.

Vita Bergens hemsida – på Facebook – på Spotify – på Apple Music

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •