Låtsaspoeten

3 november, 2014 at 5:45 e m

Producenten, låtskrivaren och artisten Jon Rinneby har figurerat här på bloggen i flera skepnader tidigare, men de flesta känner honom nog bäst genom bandet Turn Off Your Television. Då detta band sedan i våras dessvärre har lagts på is på obestämd tid, förvånar det nog ingen att låtmaskinen Jon har lanserat ett nytt projekt i dagarna: Låtsaspoeten.

Två låtar har han släppt där vissa saker känns igen som tex känslan för de där snygga melodierna och både ett och annat i produktionen, men där han nu för första gången skriver och sjunger på svenska. Nyfiken som jag är så lyckades jag fånga hans uppmärksamhet mellan två gitarrackord och ställde några frågor till honom.

– Vad innebär Låtsaspoeten?

– Låtsaspoeten är ett sätt för mig att avdramatisera mitt musikskapande. Ett projekt där jag skriver låtar på svenska och rimmar på allt och inget. Detta är helt nytt för mig och jag har ingen aning om vart det bär av. Jag har alltid haft ett stort intresse för svenska språket, men aldrig riktigt tagit klivet att skriva på mitt modersmål. Tänkte att det var dags, är ju snart 35 år.
– Tänka mindre, skriva mer, kan vara ett ledord

– Innebär det sista att vi kommer att få se en tät utgivning av låtar framöver?

– Jag vet faktiskt inte, men jag har ett gäng inspelade som ligger och gror. Några nya blir det allt innan jul i alla fall. Den ena heter Resan och handlar om min resefobi och den andra heter Kaffe och Sobril och handlar om Kaffe och Sobril. 

– Och just ja! Håller på med en jullåt också som kommer att släppas den 1 dec där jag samarbetat med massa trevliga musiker som körar, både vuxna och barn. Man kommer att kunna ladda ner låten gratis och dela med sig av den som ett digitalt julkort, men också välja om man vill donera en slant, där hela summen oavkortat går till årets Musikhjälpen.

– Jag läste att det var första gången du gjorde en jullåt, stämmer det?

– Ja, det stämmer. Har alltid velat skriva en jullåt och nu kändes det rätt. Du har ju fått smyglyssna, visst är den fantastisk?

– Ja, absolut, juligare låt får man leta efter. Vad tycker du själv om julen?

– Har, som så många andra, en ganska ambivalent inställning till julen. Å ena sidan gillar jag mysighetsfaktorn och det nostalgiskt traditionella, å andra sidan hatar jag julhetsen och att allt ska vara så j*vla trevligt. Men på det stora hela försöker jag gilla julen. Min låt kommer hjälpa till med detta, det lovar jag.
– För mig handlar julen om att göra något som betyder lite mer än att bara köpa några klappar på Lindex. Det är just därför som jullåten blir lite mer än just bara en jullåt i år.

– Jag har ju följt dig och din musik några år nu och du verkar skriva låtar konstant. Har du alltid en på gång, eller hur går det till?

– Jo men så är det nog, att jag alltid har minst en låt på gång. Det har alltid varit så sen jag började skriva musik seriöst, någon gång i 20-årsåldern. Ingen aning var det kommer ifrån, jag har nog musikalisk damp. Det underlättar ju också att jag har tillgång till en fin studio dygnet runt, då är det enkelt att gå från idé till låt på bara en dag.
Jag är nog uppe i över 500 låtar vid det här laget, många har dock aldrig sett dagens ljud, vilket är tur för oss alla.

– Då har du lite att ta av den dagen det är dags för ”Rare tracks”-plattor, hehe. Ja, då önskar jag lycka till och ser fram emot fler låtar framöver, inklusive jullåten såklart.

Låtsaspoeten på Facebookpå Spotify

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •