Nytt från Tkacuk, Le Maine, Anna-Lena Winter och Akaba

15 oktober, 2014 at 5:47 e m
Tkacuk

Tkacuk

Tkacuk – ”Borders & Land”

På sin kommande EP ”Borders & Land” tar Tkacuk upp kampen mot de mörka krafterna av fördomar och hat som sprider sig över Europa. Titellåten här nedan skjuts iväg som den första salvan och visar sig vara en ljust, hoppingivande kampsång och uppmaning om att tvätta bort nationalismens illusioner. Det är lätt att man nynnar med till denna.

Le Maine – ”Daughter of a King”

Le Maine sparar in på krutet i låten ”Daughter of a King”. Det är en en klassisk rockballad med extra allt och exploderar i en refräng av filmepiska proportioner. Och som stöd har de också mörka sagoberättelser som deras musik handlar om och som utgör temat på deras debut-EP ”Arte” som kommer ut snart. Det är en mycket snygg melodi som är tillräckligt unik och catchig, men jag saknar en sak för att låten ska nå ända fram och ge de där behagliga rysningarna mitt i det mest dramatiska. Det är leadsången där de har valt att inte förlita sig på sångerskans pipa utan bädda in denna lite för mycket i körer och dubbningar i just de starkaste partierna. Det är ändå en stark låt, inget snack om det, och det ska bli intressant att höra hur de tar detta vidare på EP:n.

Anna-Lena Winter – ”Raw”

Anna-Lena Winter har fyra album bakom sig med bandet Winter. Nu har hon slagit sig samman med Nationalteater-medlemmarna Håkan Svensson och Håkan Nyberg och skapa sitt första soloalbum ”Raw”. Och det är ett häftigt rått sound på plattan som i viss mån är inspirerat av Black Keys, men där vi tidigare har hört den här insparkat-högtalarmembran-distade gitarren hos tex Pär Edwardsson, vilken också har producerat plattan tillsammans med Håkan Svensson. Det är en mycket varierande platta med låtar som dessa två catchiga melodiska spår här nedan till den den hårt glamrockande ”Everybody Dance” till den vackert minimalistiska ”Tell Me It’s a Lie” och mycket annat roligt att upptäcka på en platta som växer mer och mer.

Akaba – ”94”

Avslutningsvis en låt med duon Akaba, som består av Pineforest Crunch-sångerskan Åsa Carild samt Tobias Ljungkvist från Reminder och Two Times the Trauma. Ett debutalbum ska släppas den 30:e oktober, ”The Rust Within”, och den första singeln därifrån, ”94”, finns ute:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •