Popfredag med Samuraj Cities, Fjärilseffekten, Monte Nour och Garmisch

16 maj, 2014 at 3:04 e m

Samuraj Cities – ”Atlas”

Samuraj Cities startade 2006 som en duo med ett skivbolag i ryggen, men beskriver sig nu som ett gränslöst musikkollektiv i DIY-anda. De uppmärksammade mig på den ny videon till deras låt ”Atlas, som de släppte förra månaden. Låten kommer från deras utmärkta album ”Metallic” från förra året. Jag har ju inte skrivit om den plattan innan så jag tog med låten ”Boulevards” därifrån också. ”Atlas” andas en del The Cure, men som de har svept in i en stor varm yllefilt med ull från svarta indiefår.

Fjärilseffekten – ”Hopp” – video

Trion Fjärilseffekten, Hampus Blomberg, Hannes Wiklund och Anton Fernández, kommer från Södertälje och skickade mig denna studiolive-inspelade pop-låt som byggs upp riktigt snyggt. Mycket vackert med banjospelet också, som sitter hur fint som helst i arrangemanget. Förra året släppte de EP:n ”Dansa som en idiot”, tidigare i år singeln ”Brinner upp” och siktar i år på att spela in sin första fullängdare.

Monte Nour – ”Busy Day”

Philip Larsson startade Monte Nour som ett soloprojekt, vilket förra året växte till ett femmannaband. ”Busy Day” heter debutsingeln, en glad låt som för tankarna till Paul McCartney och Rufus Wainwright.

Garmisch – ”Fishes” – album

Här är ytterligare en underbar platta som jag missade förra året, men som jag blev påmind om nyligen då Malmö-bandet Garmisch la upp en ny ommastrad version av albumet ”Fishes” på Spotify. ”Native Son” var den låt jag hörde först, och som fick mig att falla för dem direkt. Låten är en musikalisk tolkning av Richard Wrights roman med samma namn, och är nog den mest sprött vackra låt jag har hört på länge. Albumet blir sedan en spännande resa åt lite olika håll med yttlerligare inslag av electronica, hip hop, funk och annat. De verkar göra lite vad de känner för men får till en egen Garmisch-stämning som funkar. Några av låtarna figurerar i filmer också, som tex ”They Seem To Be Intelligent” i New York-dokumentären ”Nathan’s Famous” och ”And Now We Stand Against the Wall” i den kommande kanadensiska filmen ”Sour Diesel”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •