Cleo, Rawda och Awesound TV

19 maj, 2014 at 3:22 e m
Cleo

Cleo

Att det råder en en enorm snedfördelning mellan män och kvinnor vad gäller artister som spelar in musik och släpper den råder det ingen tvekan om. Tittar man lite djupare än topplistorna, så är det ännu värre än vad som syns på listorna; av allt jag får in så uppskattar jag att ungefär 10% kommer från kvinnliga artister eller band som har kvinnliga medlemmar. Jag har inga enkla svar på varför det är såhär, men jag tycker att det är den största utmaningen för svenskt musikliv nu, att se till att ändra på detta. Utan att ha direkt bevis tycker jag mig dock se en ljusning i år med fler kvinnliga artister än tidigare, så det finns hopp.

Hip hop är en genre som ofta hamnar i skottgluggen vad gäller bristen på kvinnliga artister. Jag tänker inte uttala mig närmare om hur det ligger till med det, då Meadowmusic knappast är representativ för genren, utan istället lyfta fram några starka kvinnliga hip hop-artister, för sådana finns det verkligen, här nedan i form av Cleo och Rawda. I samtal med Peter Wickström från Awesound berättar de bl.a. om vad som har varit varit viktigt för dem hittills i sina musikkarriärer, om låtskrivande och annat.

Awesound TV

Med detta inlägg inleder Meadowmusic också ett samarbete med Peter Wickström och hans Awesound TV, där vi efterhand tänker skaka fram intressanta intervjuer med artister och andra . Mestadels i video-format, men det kan bli på annat sätt också. Förutom att göra intressanta artistintervjuer driver Peter också Awesound där han sångcoachar artister, körer och ja, alla som vill träna upp sin sångförmåga till högre nivåer.

Cleo

Nathalie ”Cleo” Missaoui är en fascinerande artist och personlighet. Hon skapar fantastisk musik både som soloartist och i mängder med spännande samarbeten; tillsammans med Looptroop  Rockers, Adam Tensta, Syster Sol, i det Svensk-Sydafrikanska musiksamarbetet KWAAI förra året och nu senast tillsammans med Kristin Amparo, för att nämna några. Allt hon gör genomsyras dessutom av ett brinnande samhällsengagemang, mot rasism, sociala orättvisor och våld, både på och utanför scenen. Hon verkar vara en person som inte frågar om lov, hon bara gör, medan vi andra ligger och muttrar något om misshagligheter hemma framför TV:n. Här är några låtar med henne samt ett samtal med Peter Wickström.

Rawda

Rawda är ung spännande hip hop-artist. Hon rivstartade sin ”officiella” musikkarriär i höstas med den skönt kaxiga singeln ”Backspegeln”/”Bli inte sur”. Här är hon i en intervju där hon bla berättar om sin musikbana så här långt, om låtskrivande mm. Du hittar också videon till den ena låten från singeln här nedan, ”Bli inte sur”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •