Electropop med Johan Reinhold, HvH och White Birches samt en ska-rockkrevad från Square

30 april, 2014 at 4:44 e m
Johan Reinhold

Johan Reinhold

Johan Reinhold – ”Feel For You”

”Feel For You” heter Johan Reinholds varma hyllning till sin mamma, som gick bort för ett år sedan i cancer. Här hittar du också förklaringen till varför Johan tog en paus från musiken, trots att han då precis hade haft framgångar med bla låten ”Shoot Me Down”, som jag skrev om tidigare. Han skriver att han gick igenom en svår period och så gärna ville säga hur mycket hon hade betytt för honom, vilket fick honom uttrycka det på det bästa sättet han kunde göra det på: med en sång. Alla intäkter från låten kommer att skänkas till cancerforskning.

Låten blir också hans sätt att återuppta musikkarriären, och den utgör också b-sidan på singeln ”Closing Doors” som släpps den 12:e maj. Alla nettointäkter kommer att skänkas till cancerforskning.

HvH – ”Cause of Your Destruction”

HvH står för ”Hammar village heights” och är en ny indietrio från Stockholms förorter. ”Cause of Your Destruction” heter deras debutsingel, en hymn-liknande electropoplåt, avskalat men pampigt. Låten ingår också på F!:s valskiva, som släpptes förra veckan. Det är en skiva som har samlat 65 svenska artister i en bred uppslutning av både kända och mindre kända artister, däribland Robyn, The Knife, Nina Persson, Crucified Barbara, The Bear Quartet, Ane Brun och många fler. Det torde vara ett ganska unikt initiativ med svenska mått mätt.

White Birches – ”Stands of White Birches” – EP

Electropop-duon White Birches, Jenny Gabrielsson Mare och Fredrik Jonasson, utlovade en EP denna vår, och det löftet har de nu infriat på den nya ”Stands of White Birches”. Fyra låtar innehåller den med en mörkt drömsk, vackert melodiös, lite dov electropop. Två av dem har vi hört tidigare, där jag bla hade med ”The End of The Line” i min lista över de bästa låtarna från förra året. Att det inte var någon tillfällighet visar de nu med ”Take Me Dancing” från den nya EP:n.

Square – ”The Reversed Spanish Chair”

Det var nästan 6 år sedan jag skrev om bandet Square senast. De håller nu på att ge ut sitt fjärde album ”The Reversed Spanish Chair”, och jag kan konstatera att de inte har tappat någon energi alls sen sist. Inte det minsta, och då har de ändå hållt på sedan 1998 med vad som kan beskrivas som en blandning av garagerock och ska med turbon konstant påslagen. Och de låter bättre än nånsin.

Jag skrev att de håller på att ge ut det nya albumet, och med det så menas att de släpper en ny låt från plattan varannan vecka fram till augusti. Tre låtar har de hunnit med hittills; här är två av dem:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •