Nytt album med Erik Borelius och singlar från DNKL, Bring The Mourning On och Lejonsläktet

19 mars, 2014 at 6:31 e m
Erik Borelius and House of Sound

Erik Borelius and House of Sound

Erik Borelius – ”Erik Borelius and House of Sound” – album

”Erik Borelius and House of Sound” är namnet på Erik Borelius tolfte album, vilket kom ut i början av veckan. Det är också namnet på det band han bildade för tre år sedan, bestående av honom själv på akustisk gitarr och sång, trummisen Pär Hedtjärn, Jonas Hedlund på elgitarr och Anders Olausson på bas.

På albumet har de arbetat avskalat med få extra pålägg med sikte på de arrangemang de framför live. Soundet är luftigt, varmt och nära. Det känns oftast ganska tillbakalutat och personligt i låtar där han sin vana trogen blandar influenser från pop, blues, jazz, progressivt och fusion. Stundom får jag lite vibbar av Dire Straits, men det känns ändå som att Al Di Meolas ande är det som skiner igenom starkast, och som också får större utrymme i ett par av de rent instrumentala spåren och en låt som ”What Is It All ABout?” här nedan. Det är ett gäng välspelande och tajta musiker där givetvis Eriks fantastiskt vackra akustiska gitarrspel får en del välförtjänt utrymme. Här är två låtar:

DNKL – ”Battles”

Trion DNKL fick en hel del uppmärksamhet på nätet med sin debutsingel ”Hunt”. Förra månaden släppte de uppföljaren ”Battles”, en låt där jag känner igen det stort ljudande, svävande elektropopen från föregångaren, men som ändå känns annorlunda med sitt stråk av rocktyngd i sig.

Bring The Mourning On – ”Fading Trail” – video

Malmöbandet Bring The Mourning On släpper ett nytt album, ”Northern Ghost”, den 4:e april. Här är första smakprovet i form av videon till låten ”Fading Trail”. Avskalad, vacker Americana:

Lejonsläktet – ”Som om sanden rinner ut” – video

Alexander Eldefors och Volter Hagman växte upp tillsammans i byn Undersåker i Jämtland. De spelade sedan tillsammans i bandet  Rói Höttur, men gick sedan skilda vägar musikaliskt och vi har kunnat höra dem på var sitt håll i The Orange Revival, The Seed Coat och Yellus. Nu har de åter startat ett projekt tillsammans, Lejonsläktet, vilket bygger på idéer, melodier och tankar de har samlat på sig under åren. Här är deras första låt, en låt som verkligen känns som jämtländsk psykadelia, vilken snart kommer att följas av deras debut-EP ”In och ut”:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •