Indie, klassiskt och punk från Old Amica, Other People, Up The Hill, On The Cinnamon och Hurula

14 mars, 2014 at 1:18 e m
On The Cinnamon

On The Cinnamon

Old Amica – ”Old Oaken Pond”

Duon Old Amica har gästat oss flera gånger förut här på Meadowmusic. Nu är de på gång med ett nytt album, ”Fabula”, vilket släpps den 26:e mars. ”Old Oaken Pond” heter det första smakprovet och förutom deras speciella indie-sound så finns det ett nostalgiskt stråk i denna låt, precis som låttiteln skulle kunna antyda. Lite som om Hotennany Singers kom tillbaka och började spela folk-indie.

Other People – ”Somewhere Far Away” – album

Other People är ett alias för kompositören Jakob Lindhagen och hans soloprojekt. ”Somewhere Far Away” heter hans nya album och är en instrumental platta med Jakobs minimalistiska pianospel i centrum. Det känns som varje ton är noggrannt genomtänkt i dessa vemodiga melodier, som ibland får sällskap av en varsam cello eller en stämningsskapande pad. Den melankoliska stämningen och melodierna får mig att tänka på Björn J:son Lindhs ”Bilder från en ö” eller på musik från en del svenska TV-dramaserier.

Up The Hill

Up The Hill heter ett fyra man starkt band som hittills har släppt en EP med sex låtar. Jag kan inte komma på ett band att jämföra dem med då de känns väldigt speciella. Både på sättet de blandar sina influenser och hur låtarna är uppbyggda. Den själfyllda sången är klart utmärkande, men ändå känns det som att fokus är på det instrumentala där jag kan höra sjuttiotalsprogressiva tongångar, Dire Straits-gitarrer, blues och folkindie. Dynamiska låtar som det svänger riktigt bra om stundom. Här är två stycken:

On the Cinnamon – ”Indecency”

När låtskrivaren Jonas Lindsköld berättade för mig om Umeåbandet On the Cinnamons debutsingel ”Indecency”, skrev han att de låter ungefär som de heter. Jag kliade mig i huvudet och började fundera på om han refererade till ”Cinnamon Girl”, för visst finns det vissa Neil Young-influenser i låten, i det enkla soundet, i gitarrerna, i touchen av Americana. Men nej, längre ner fick jag förklaringen i att bandnamnet är en direktöversättning av uttrycket ”(att vara) på kanelen”. Vet inte riktigt hur jag ska tolka det heller, för låten är en charmig, varm och nära poplåt med ett visst skimmer av opolerad indie, som passar fint i detta tidiga soliga vårväder som vi har här nu.

Hurula – ”22”

Hurula släpper ytterligare en singel från sitt kommande album ”Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för”. ”22” heter den, en punkig pop-melodisk låt med ett riktigt skönt sound. Snygg refräng och bäst hittills tycker jag från Hurula.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •