Stevan Klaverdal – ”Revelations”

6 december, 2013 at 4:48 e m

Stefan Klaverdal

Stefan Klaverdal från Malmö är en kompositör och ljudkonstnär, som framför allt skapar musik inom den nutida klassiska genren, en förvisso svårdefinierbar genre vilket blir extra tydligt när man lyssnar på Stefans alster, som omfattar allt från klassiska kör- och orkesterverk till rena elektroniska ljudexperiment till olika typer av genreöverskridande musik och mycket annat. ”Revelations” heter ett fascinerande album som kom ut 2010, där han i samarbete med andra musiker framför två sviter, ”The Sacred Family” och ”Revelation Pieces”.

”The Sacred Family” består av tre delar och framförs av stråkkvartetten ”Tippet Quartet” och Stefan med elektroniska effekter, beats och pads som förenas på ett högst naturligt sätt. Inspirationen för musiken kom ursprungligen, som namnet antyder, från Gaudis fantastiska oavslutade byggnadsverk La Sagrada Familia i Barcelona. När han började komponera blev dock hans fru allvarligt sjuk, vilket naturligtvis gjorde att komponerandet drog ut på tiden. Hans fru tillfrisknade sedan och musiken blev också klar efter tre år, men hade då fått ytterligare en innebörd som en hyllning till att leva och kunna vara tillsammans och en återspegling i varje del av den nära-dödenprocess de gick igenom, vilket kan upplevas starkt i lyssningen. Intressant är också att katedralen La Sagrada Familila har tre sidor, där varje sidorna namngetts som Nativity, Passion och Glory, vilket också ger de tre spåren deras namn. Du kan lyssna på det första stycket ”Façade Of The Nativity” här nedan.
Den andra delen ”Revelation Pieces” är inspirerad av scener från Uppenbarelseboken. Här är electronican i mer centrum och är inte mindre fascinerande än ”La Sagrada Familia”. Fyra stycken, som är fristående från varandra och målar upp helt olika bilder.

Stefan Klaverdals hemsidapå Spotifypå Wimp

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •