Fleet of Clay – ”The Essential Fleet of Clay”

26 september, 2012 at 2:15 e m

Fleet of Clay

”The Essential”-skivor innebär ju vanligen att man samlar det bästa från ett antal års utgivning på ett album. Så är det inte i detta fallet, utan detta är i själva verket bandet Fleet of Clays debutalbum, men passar in på det sättet att de har samlat ihop allt det bästa de har spelat in under några år och gjort en platta av det. Och det passar också in med avseende på kvalitén, för det är en imponerande samling låtar.

Albumet innehåller hela 25 låtar med musik som framför allt hämtar näring från 60-talet och början av 70-talet. Pop, country, folk med vibbar av band som Buffalo Springfield, CSN&Y, Beatles, Kinks och många andra. Det är klassiskt producerat med få pålägg mer än bandets huvudinstrument, sång och körer, riktigt trevligt gitarrspel och bra sång. Det är en pärla till album, där jag överraskas av låtkvalitén som håller genom alla 25 låtar där de växlar från klassisk 60-talspop till kaxig country till finstämd folk-pop utan att tappa bort vare sig själva eller lyssnaren. Det vilar en sån där lekfull självsäkerhet över hela plattan som man skulle förvänta sig av ett band som kanske har gett ut 3-4 album.

Bakom Fleet of Clay hittar vi de tre bröderna Knut, Erik och Karl Svanholm. Tyvärr verkar de inte vara så aktiva med bandet längre; Knut är aktuell med en ny platta med sitt band Lobst och i övrigt vet jag inte så mycket mer om de andra. Det finns iaf en Facebook-sida för bandet och på Spotify kan du lyssna på alla låtarna. Här är två stycken att prova på:

Everyone Now
The Mist

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •