Nomy – ”A Dream For the Weaker”

21 november, 2011 at 5:40 e m

Nomy

Om det går extra långsamt att få fram Meadowmusics sida idag, var lugna, det är inget fel på er Internet -förbindelse eller Meadowmusics webbserver, det är bara det att jag presenterar en låt av Nomy.

Förra gången vi gjorde det här på sidan så svämmade alla bandbreddsgränser över efter ett tag och jag var tvungen att ta bort låten till slut. Låten då hette ”Cocaine”, en låt som fick en explosiv framfart över nätet, inte pga vårt lilla inlägg, det var bara en droppe i havet, utan pga Nomy själv.

Nomy, eller Patrick Marquardt som han egentligen heter, är något av ett nätfenomen bland DIY-artister. Jag har följt honom sedan 2007 då han var aktiv på en musik-community som hette Allears.se, en sajt som skapades av Sony där folk kunde lyssna på och recensera musik och som också befolkades av några professionella A&R:s från major-skivbolag, som gav sina utlåtanden om olika artister i jakten på nästa hitartist. Medan många lyssnare hyllade Nomys låtar så blev han mer eller mindre nedskriven av ”proffsen” och näst intill nedlåtande behandlad.

Hur de kunde missa denna straffspark mot öppet mål är mig en gåta, och gott är väl det, då Nomy visade sig klara sig alldeles utmärkt på egen hand. Han hade en stor följeskara redan då och denna växte sig än starkare, nästan explosionsartat, efterhand. För att ge ett exempel så kan jag berätta om att när han kom upp på Spotify hösten 2009 så hade han 100 000 lyssningar i oktober och ett knappt halvår senare så hade mer än 8 miljoner lyssningar registrerats och han låg på top 10-listan över världens mest populära artister på Spotify.

Inte illa för en artist som spelar in sina låtar i en hemmastudio och där spridningen av hans musik inte alls har skett genom traditionella massmarknadskanaler som TV, radio eller tidningar, ja inte ens musikbloggar har medverkat i någon större utsträckning, utan allt har skett från mun till mun, givetvis förstärkt via nätet.

Man gör ett misstag i att tro att detta händer av sig självt, att det är någon turlig nyck som lyckades ta fart; bakom detta ligger mer än 15 års hårt arbete, en stor produktivitet, en förmåga att tillfredsställa fansen på rätt sätt genom att ge bort musik och prata med dem, visa upp vad han håller på med och vara sig själv, och givetvis riktigt bra musik.

Man kan förvisso känna igen hans furiösa Nomy-rock på plattorna, som har blivit hans signum, men ändå så vågar han göra precis vad han vill och är inspirerad av för stunden och vägrar falla i göra-vad-som-förväntas-fällan; han kan göra låtar på svenska och presentera dem, han kan göra countryinspirerade saker, electronica eller vad han än känner för.

Ja, detta blev något av ett hyllningsinlägg till Nomy, vilket jag definitivt tycker han förtjänar. Det finns en låt här också såklart, ”A Dream For the Weaker”, som släpptes i september. I början av året släpptes det energi-frustande albumet ”By the Edge of God” och självklart är nya saker på gång. Du håller koll på detta på Nomys hemsida eller på Facebook. Lyssna kan du göra på Spotify och andra streamingtjänster.

Just det. Jag får ju inte glömma en kommentar om Nomy, artistnamnet. På frågan om var det kommer ifrån så svarar han:

Blanda Moby och Bono så får du något som lämnar en bitter eftersmak J Nomy.

A Dream For the Weaker

Stötta artisten: Köp Nomys musik – på iTunespå Amazon

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags: