Avgrunden – ”The Cursed Earth”

8 november, 2011 at 2:49 e m

Avgrunden

Avgrunden heter ett band som nyligen släppte sitt andra album, eller LP, som de föredrar att kalla det. Albumet släpptes nämligen i första hand på ett gammalt hederligt kassett-band via Ominous Recordings (slutsålt för tillfället).

Plattan heter ”The Cursed Earth”, och som namnet antyder så är det mörk musik, eller iaf med en stämning av starkt vemod. Drone-musik kallas uppenbarligen genren, även om titel-låten kan hänföras till doom country. Det handlar om instrumental stilla musik, där det närmaste jag kan själv kan referera till är ambient-musik, dock handlar instrumentuppsättningen här om instrument som elgitarr, trummor, stråkar, trummor, percussion.

Stämningen som manas fram är av ett kargt öde landskap där det ödesmättade hänger tungt i luften. I en låt som ”Crazy Horse Redress” så befinner jag mig i amerikanska öknar, men överlag får jag ändå mest en känsla av starkt nordiskt vemod.

Om namnet på bandet, Avgrunden, säger Victor Granat, som startade bandet, att det är lite baserat på Nietsche-citatet ”Om du stirrar in i avgrunden länge nog, så kommer avgrunden att stirra tillbaka på dig”. Från början (2 år innan bandet bildades och konceptet bestod av Victor och två gitarrer) kunde han spela ett riff i 15 minuter och så var det klart. Tanken var att om någonting upprepas tillräckligt många gånger så kommer det att byta form, säger Victor och fortsätter:

Jag får också känslan av att Sverige är lite av ”världens ände” eller iallafall ”västvärldens ände” (enligt många). Det finns ett vemod i den svenska kulturen som jag personligen älskar och det är samma vemod som jag antar att man skulle känna om man stod vid världens ände och blickade ut över den oändliga avgrunden.

Musiken ska spegla det där gränslandet vid jordens ände, det är musik som förhoppningsvis ska ta lyssnaren på en resa genom musikaliska landskap på gränsen till avgrunden.

Avgrunden hittar du på deras hemsida eller på Facebook och du kan lyssna mer på deras musik på Soundcloud.

The Cursed Earth

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •