[Puie:]

12 oktober, 2008 at 1:25 e m

David StiernholmJag tycker om analogin att kompositörer målar med toner och harmonier, stämningar, känslor och ord. Och är det någon gång detta verkligen stämmer in på hur en musiker arbetar så är det med David Stiernholms projekt [Puie:]. Hans vackra, akustiska, melodiösa ambient-musik skapas utifrån en tillförsikt i den spontana idén och målar vidare med det som finns till hands och känns rätt.

Så här beskrivs det på Negative Sound Institute:
”Each piece on this release starts with a graphic idea, such as ”what would it sound like if the soft oboe played a downward figure consisting of short notes, while the sharp nyckelharpa played a upward figure consisting of long notes bound together”. Then, David picks out some harmonies on the piano, just to have something to work with, like a handful of fixed colors with which to paint. He kick starts the motorcycle of creatitivity with the flailing boot of self-imposed boundaries. Then he proceeds to dismantle the boundaries and create new.”

[Puie:] startade som ett samarbete med designern Karin Gullbrantz i [Puie: Dsch], där de i en iterativ process lät bild, form och musik inspirera och påverka varandra fram till en färdig möbeldesign. Slutresultatet visades upp i april 2006 på Brand Design Center. Du kan läsa, betrakta och lyssna på hela denna kreativa process på  [Puie: Dsch]:s hemsida, med kommentarer från Karin och David i varje steg.

Ett annat intressant samarbete hittar du i Ögonblick, där David samarbetar med Ken Peel.

Lyssna på tre spår med [Puie:]:

Ground
Jubel Tone
The Japanese Decision

Besök [Puie:] på Myspace och på hemsidan
och på Negative Sound Institute, där du också kan lyssna och ladda hem EP:n ”Always–Ever”.

Om du är intresserad av ambient-musik och experimentell musik så rekommenderar jag att du botaniserar bland artisterna på Negative Sound Institute. All musik där är släppt under en Creative Commons-licens, vilket betyder att du får ladda hem och sprida musiken hur mycket du vill, förutsatt att det är under icke-kommersiella omständigheter.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •