Mårten Lärka

26 september, 2008 at 7:00 f m

Mårten LärkaDet hade varit enkelt för mig att kalla Mårten Lärka för en svensk Bob Dylan. Inte så mycket för musikens skull, utan för det den där gestaltningen av samhällsföreteelser ,med spets och humor som går igenom texterna jag hör.

Och musikaliskt sett så handlar inte jämförelsen om en ensam man med gitarr (Dylan hängde för övrigt på sig en elgitarr 1965, vilket många har missat), utan också i låtar som ”Hemgång utgång” där han känns som en 70-tals-blues-Dylan som smyger fram. Dock är det ju för väl inte så enkelt på något sätt.

Mårten visar sig ha större variationer än så, alltifrån en trubadur-känsla till ja, vad som kanske kan kallas för svensk vispop i tex ”Livstidsvicket” nedan, till någon form av 80-tals-Kent i ”Fri Luft” (lyssna på denna lysande låt på hans Myspace-sida) till blues, rock och annat.

Och det är rätt skönt på något sätt att inte kunna klassificera i genrer en sån här artist, men ändå kunna känna en helhet i Mårtens sång och hans angelägenhet att han har något att säga.

Video till ”Innan natten har gjort kväll” (2005)

Mårten Lärka kommer ut med ett nytt album den 14 oktober. Lyssna och ladda hem två spår därifrån:

Livstidsvicket
Ettor och Nollor

Besök Mårten Lärka på Myspace

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •